Важно е да се погледне по-концептуално – какво дава България за

...
Важно е да се погледне по-концептуално – какво дава България за
Коментари Харесай

Йордан Божилов: В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО

Важно е да се огледа по-концептуално – какво дава България за защита и по какъв начин се харчат тези пари. Малка част отива за превъоръжение. Това мнение изрази пред БНР Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност.
Всичко по тематиката: Напрежението НАТО-Русия 378
Ако не се промени структурата на отбранителния бюджет, няма да реализираме нищо и с 2% от Брутният вътрешен продукт, счита Божилов. По думите му основно е не единствено да се фокусираме върху придобиването на някаква техника, а върху придобиване на качества.

„ Какво ние ще развиваме като качества – национални, и за кое ще разчитаме на нашите съдружници. “

„ Не би трябвало да се фокусираме единствено върху пазаруване на нови средства, ние може да придобиваме и втора употреба – това не е срамно, само че би трябвало за изоставим някои средства, които са на повече от 60 години – основни средства в защитата на нашата страна “, уточни в разбора си Йордан Божилов.

Относно настроенията за наличие на непознати военни у нас Божилов разяснява, че трябва да преодолеем „ този комплекс за непълноценност, че сме нещо сякаш вътре, само че също по този начин и друго “.

„ Ние сами не можем, дори 5% да стане бюджетът за защита. “

В момента Русия употребява военните си сили в случай че не за директна военна намеса, то най-малко за напън, счита Йордан Божилов. Предложението на Думата за признание на Донецката и Луганската национални републики от Русия Божилов дефинира като „ още едно средство за нагнетяване на напрежението, за прилепяне на Украйна и на Запада за приемане на съветските претенции “.

В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО, това е фактическото положение, акцентира специалистът.

„ В НАТО няма единогласие във връзка с участието на Украйна. Просто страните членки, огромна част от тях, изключително европейските, не са съгласни именно от позиция да не се наруши този нежен баланс на мира в района. “
Всичко по тематиката: Напрежението НАТО-Русия 378  Сергей Лавров: Русия умишлено показва мощ Сергей Лавров: Русия умишлено показва мощ  Христо Иванов: Трябва да третираме Путин като добре въоръжен терорист

Христо Иванов: Трябва да третираме Путин като добре въоръжен терорист  Христо Иванов: Трябва да третираме Путин като добре въоръжен терорист Христо Иванов: Трябва да третираме Путин като добре въоръжен терорист
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР